ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Κουκουζίνα από τη Νίσηρο , Σούμα Ροδίτικη , κρασοτήρι από την Κω και μια ολιά παστό Λεριό να ξαποστάσουμε.
Τη φάβα θείο μη ξεχάσεις και το σπινιάλο!
Σ ένα μικρό ψαροχώρι απέναντι από την Κάλυμνο ξεκινάει το φετινό μας ταξίδι στις μνήμες των παιδικών μας χρόνων κι έπειτα από ένα προσκύνημα στην σχάρα του Σφουγγαρά στην Κάλυμνο με το θρυλικό χταπόδι για συνοδεία σε Ούζο Σαμιώτικο επισκεπτόμαστε τον επαναναβιούμενο αμπελώνα της Κω . Εκεί όπου οι οινοποιοί Αντώνης και Μαρία Τριανταφυλλοπουλου σε συνεργασία με τον οινολόγο Χρήστο Παπαγιάννη δημιουργούν με πολλή αγάπη και μεράκι έναν εξαιρετικό αμπελώνα κι ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο που σε σύντομο χρονικό διάστημα δίνει τα πρώτα διαμαντάκια στην σύγχρονη οινοπαραγωγική εποχή του νησιού. Με πολύ ενδιαφέρον περιμένουμε τα αποτελέσματα της προσαρμογής του Σερφιώτικου στην Κω , ποικιλίας που εικάζεται ότι καλιεργούνταν από την αρχαιότητα.
Με λίγο θρύμπι ,μια ολιά τραγορίγανη κι ένα κομμάτι κρασοτύρι από το τυροκομείο της οικογένειας Γιάννου στην βαρκαρόλα και βουρ για το νησί των πειρατών…
Η συνάντηση με τον καπετάν Σορόκο στον ντόκο των ψαράδων στο Κουφονήσι μας γεμίζει με αναμνήσεις της εποχής των παλιών τότε που τα κάνανε μόνοι τους .
Να σας πάω για κρίθαμα και να φέρω κάτι απ τον κήπο. Φάβα έχω από λαθούρι κι από κουκιά. Φεύγουμε για ψάρεμα βάλτε φωτιά μόλις μας δείτε και γυρνάμε!
Η εποχή των μαγιάτικων και της τούνας…
Εκεί λοιπόν με θέα το ιερό νησί της Κέρου ξεφυλλίζουμε τα του ανέμου και της αρμύρας. Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη και Ανδρέα Ανδρουλιδάκη τι μας έχετε κάνει… Το καταφύγιο των πειρατών του Αιγαίου μας έδωσε επίσης το έναυσμα να ταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο της σούμας .