25 βραβευμενα εστιατορια της Ελληνικής κουζινας απο το FNL

 In Blog

Πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στο Ekali Club τα FNL Best Restaurant Awards αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια του 2020. 135 εστιατόρια κατέκτησαν ένα, δύο ή τρία αστέρια και είναι αυτά που ξεχώρισαν από τις 11 κατηγορίες που σκιαγραφούν την Ελληνική γαστρονομική σκηνή.
Στην απονομή παρευρέθηκαν περισσότεροι από 650 εκλεκτοί καλεσμένοι, εκπρόσωποι της εστίασης και τoυ επιχειρηματικού κόσμου, δημοσιογράφοι της γαστρονομίας! Όση και όποια κριτική να κάνεις για τα βραβεία που δίνονται, δεν παύουν να είναι ένα γεγονός, μια επιβράβευση της αριστείας και μια γιορτή της γαστρονομίας. Υπήρξε λάμψη, πολλή λάμψη, γιατί ο κόσμος θέλει και τις φωτοβολίδες και τα πυροτεχνήματα, γιατί ομορφαίνουν τη ζωή.

Η μόνη ισχυρή αντίθεση που είχα με τα βραβεία FNL ήταν η  μονοπώληση των βραβείων από την Αθήνα και τις ” λοιπές Αθήνες”… Γιατί δεν είναι επαρχία τα πεντάστερα της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Χαλκιδικής, της Κέρκυρας. Βραβεία χωρίς την Κρήτη, την γαστρονομική άνοιξη της Τήνου, τη Ρόδο (τους Μαυρίκους), τη Νάξο (ο Βοurdain είχε ξετρελαθεί με την Αξιώτισσα), τη Σύρο, την Σίφνο (ο Τοm Hanks έχει ξετρελαθεί με το Ωμέγα 3-Fish Bar), τη Μήλο, τη Λήμνο αλλά και με τόσα λίγα βραβεία για τους εκπροσώπους των τοπικών κουζινών δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο για την ελληνική γαστρονομία.

Θα προτείναμε την επόμενη χρονιά να θεσπίσουν μια κατηγορία χωρίς αστέρια… σκοτάδι, αλλά εκεί να αχνοφαίνονται κάποιες πυγολαμπίδες, πηγή ελπίδας για την κουζίνα μας, με φαγάκια παρηγορητικά και μαμαδίστικα, που να προβάλουν τις τοπικές κουζίνες.

Kάποια στιγμή είχαμε πει ότι η γαστρονομία είναι ένα τραίνο που ταξιδεύει με όλα τα βαγόνια. Τα βραβεία πιάσανε την ατμομηχανή, τα wagon lit, … μέχρι το street food που είναι της μόδας, αλλά δεν ακουμπήσαμε τις ταβέρνες που σηκώνουν το βάρος του ελληνικού τουρισμού, το κορμό της αμαξοστοιχίας. Από την άλλη χαιρόμαστε πάντως που κάποια από τα εστιατόρια που διαλέξαμε όλα αυτά τα χρόνια επιβραβεύτηκαν από τα FNL και ήταν μια από τις αποδείξεις των σοβαρών επιλογών της επιτροπής FNL που ευχόμαστε του χρόνου να διευρυνθούν σ’ ό,τι αφορά τους εκπροσώπους των τοπικών κουζινών.

Ελληνική υψηλή γαστρονομία

Σύμφωνα με τους διοργανωτές  συμπεριλαμβάνονται τα εστιατόρια που αντλούν την έμπνευση τους κυρίως από τη μαγειρική παράδοση του τόπου μας, χρησιμοποιώντας την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων, ενώ παντρεύουν λόγιες και δημώδεις μαγειρικές τεχνικές, αποδίδοντας έτσι με εκλεπτυσμένο και δεξιοτεχνικά μεταμοντέρνο τρόπο γευστικές μνήμες που είναι καταγεγραμμενες στο DNA των Ελλήνων. Ανάλυση Βραβεύτηκαν επτά (7) εστιατόρια και σας παρουσιαζουμε 1 με τρία αστερια Εtrusco και 3 με δύο αστέρια Αleria, Selene, Varoulko Seaside.

Εtrusco στην Κέρκυρα

Το εστιατόριο Εtrusco βρίσκεται στην Κάτω Κορακιάνα, 14 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας, προς την κατεύθυνση της Δασιάς. Εδώ βρίσκεται η έδρα του Έκτορα Μποτρίνι του πλέον χαρισματικού Έλληνα σεφ, κατόχου ενός αστεριού Michelin.  Στο άσημο αυτό χωριουδάκι εγκαταστάθηκε πριν πολλά χρόνια ο πατέρας του Έκτορα και δημιούργησε ένα εξαιρετικό ιταλικό εστιατόριο. Εδώ μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε ο Έκτορας που στην πορεία εξελιχτηκε σ’ αυτόν που γνωρίζουμε όλοι. Στο Εtrusco της Κέρκυρας κυρίως, ο Μποτρίνι βρίσκεται στην καλύτερη φάση του,  γιατί εκτός της μοναδικής δημιουργικότητας του στις νέες εκφάνσεις της μαγειρικής (μοριακή κουζίνα), αντλεί έμπνευση από την κερκυραϊκή κουζίνα, όπου είτε προσχηματικά είτε πρακτικά αξιοποιεί τοπικές συνταγές και ντόπια υλικά με έναν εξαιρετικά ευρηματικό τρόπο.

Aleria στην Αθήνα

Στο Μεταξουργείο, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 57, βρίσκεται το εστιατόριο Aleria. Στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό, πανέμορφα διακοσμημένο, με καταπληκτικά δάπεδα από συνδυασμούς πλακιδίων με σταυρωτά ξύλινα πατώματα, ταπετσαρίες, κομψά τραπεζάκια, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής στους τοίχους. Ένα πάντρεμα, κλασικού, διαχρονικού και μοντέρνου. Μόλις μπαίνεις δεξιά ένα ευρύχωρο μπαρ, στο βάθος μία υπέροχη πλακόστρωτη αυλή, ενώ η εντυπωσιακή ξύλινη σκάλα σε οδηγεί στον πρώτο όροφο, όπου βρίσκεται το εστιατόριο. Εδώ και αρκετά χρόνια σύμμαχός του νέου επιχειρηματία Νικηφόρου Κεχαδιαδάκη στο ταξίδι αυτό είναι ο Γκίκας Ξενάκης, ένας από τους πλεον ταλαντούχους σεφ της Ελλάδας -με προϋπηρεσία στην Σπονδή και το Boscetto- θεωρείται από τους πιονέρους της δημιουργικής κουζίνας και δεν είναι τυχαίο ότι το το εστιατόριο Aleria διακρίνεται κάθε χρόνο σε σχετικούς διαγωνισμούς.

Selene στην Σαντορίνη

Το 2015 ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης γιόρτασε τα τριάντα χρόνια του στη Σελήνη και στη Σαντορίνη. Δημιουργώντας τη Σελήνη πάνω στην Καλντέρα, έσκυψε ταπεινά στα σαντορινιά προϊόντα, στη φάβα, τα ντοματάκια, τη λευκή μελιτζάνα, στην κάππαρη και το χλωροτύρι. Η επιτυχία και η αναγνώριση δεν άργησαν να έρθουν. Κατά δεκάδες έρχονταν οι δημοσιογράφοι για να γνωρίσουν τη δημιουργική σαντορινιά κουζίνα. Ταυτόχρονα όμως έγινε και παράδειγμα, όχι μόνο για τη Σαντορίνη αλλά και για όλη την Ελλάδα. Το 2019, με ηγέτη για δεύτερη φορά μετά το 2015, στην μπριγάδα της Σελήνης τον χαρισματικό Θοδωρή Παπανικολάου, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης παρουσίασε μια δημιουργική, ώριμη και εμβληματική Ελληνική Κουζίνα, με όπλα της την εξαιρετικά ευφάνταστη αισθητική, την άρτια τεχνική και την ανεπανάληπτη νοστιμιά.

Varoulko Seaside στο Μικρολίμανο

Ο Λευτέρης Λαζάρου γιός καραβομάγειρα, γεννήθηκε στον Πειραιά, και μεγάλωσε στη θάλασσα. Από μικρός ταξίδευσε με τον πατέρα του, αργότερα ως μάγειρας και το 1987 άνοιξε το πρώτο του μαγαζί, το Βαρούλκο στο λιμάνι του Πειραιά. Μαζί του γεννήθηκε κι η κουζίνα του, μια μαγειρευτή θαλασσινή κουζίνα που εμφανιζόταν για πρώτη φορά σε μενού γαστρονομικού εστιατορίου στην Ελλάδα. Παντρεύοντας την αγάπη του για το ψάρι και τα θαλασσινά, με την υψηλή τεχνική, τη δημιουργικότητα και τις εμπειρίες από τα ταξίδια του, ο Λαζάρου έβγαλε από την αφάνεια ψάρια άγνωστα και ταπεινά όπως η πεσκανδρίτσα που την έκανε περιζήτητο ψάρι. Την δεκαετία του 90, που τα καλά εστιατόρια της Ελλάδας κολυμπούσαν στα πελάγη της γαλλικής κουζίνας, ο Λευτέρης έριξε τα δίκτυα του στα ψαράκια του Αιγαίου και έγινε πρωτεργάτης της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας. Καρπός αυτής της δουλειάς, το αστέρι Michelin το 2002 – το πρώτο που δόθηκε ποτέ σε εστιατόριο με ελληνική κουζίνα – το οποίο και διατηρεί. Σήμερα μετά μια περιπλάνηση ο Λευτέρης ξαναγύρισε  στο αγαπημένο του Μικρολίμανο με Varoulko Seaside.

 Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα

Συμφωνα με τoυς διοργανωτές  στη κατηγορία αυτή εντάσσονται τα εστιατόρια που πατώντας γερά στις ρίζες της ελληνικής κουζίνας, τη μετουσιώνουν σε κάτι πιο σύγχρονο προσθέτοντας νεωτεριστικές πινελιές χωρίς να αλλοιώνουν την ταυτότητα της, ώστε να μετασχηματιστεί σε αυτό που μέλλει να αποτελέσει τη παράδοση του αύριο.

Βραβεύτηκαν (27).

Τudor Hall – ξενοδοχείο Κing Georges Palace στην Αθήνα

Το πεντάστερο King George στην πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας, αντιπροσωπεύει την πεμπτουσία ενός συναρπαστικού boutique ξενοδοχείου. Από το 1936 έχει φιλοξενήσει βασιλείς, πρίγκιπες και προέδρους κρατών και VIP, όπως Αριστοτέλης Ωνάσης και Μαρία Κάλλας, Γκρέις Κέλι και πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό, Μέριλιν Μονρόε, Μπριζίτ Μπαρντό, Φρανκ Σινάτρα, Φρανσουά Μιτεράν, Μαντόνα και τόσοι άλλοι. Chef de Cuisine είναι ο Αλέξανδρος Κοσκινάς, ο οποίος μετά από πολύχρονη επιτυχημένη πορεία σε γνωστά ξενοδοχεία, στο King George ειδικεύεται σ’ αυτό που αγαπά, την Ελληνική κουζίνα και τις παραδοσιακές γεύσεις που τις παρουσιάζει σε μια μοντέρνα παραλλαγή προσπαθώντας να συνδυάσει τη νοσταλγία και την αίσθηση της σπιτικής κουζίνας με την φρεσκάδα και την κομψότητα των σύγχρονων γαστριμαργικών τάσεων.

Βασίλαινας στην Αθήνα

Από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά του 1920 και την μπακαλοταβέρνα του Θανάση Βασίλαινα στο σύγχρονο εστιατόριο της οδού Βρασίδα 13, στην καρδιά της Αθήνας του 21ου αιώνα υπάρχει μια  ένδοξη πορεία εκατό χρόνων. Τον νέο εστιατόριο -το παλιό Αλάτσι- διαμορφώθηκε εκ βάθρων, από  τη  Μαρία Κοκκίνου με τον Ανδρέα Κούρκουλα (ΚΚ Architects), δημιουργοί σημαντικών έργων με χαρακτηριστικότερο  το Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Κορμός των φαγητών του σύγχρονου Βασίλαινα οι εμπνευσμένες  παραλλαγές του παλιού table d’ hote.  Απλή δημιουργική Ελληνική κουζίνα με πρωταγωνιστές την αποδομημένη σπανακόπιτα, την κλασική ψαρόσουπα με κεφάλι φρέσκιας σφυρίδας, το ταρτάρ με φρέσκες γαρίδες Κοιλάδας, μαγιάτικο, καπνιστή μαγιονέζα και πίκλες σέλερι και φινόκιο, τον τηγανητό μπακαλιάρο με υπέροχο αλάδωτο κουρκούτι, την ταραμοσαλάτα Βασίλαινας όπως φτιάχνεται εδώ και χρόνια

Κοντοσώρος στο Ξινό Νερό

Aυτό που εντυπωσιάζει στο εστιατόριο του Κοντοσώρου είναι, ότι ενώ βρίσκεται σ’ ένα αγροτικό χωριό χιλίων κατοίκων, η αισθητική του είναι εξαιρετικά καλόγουστη, έτσι που να θυμίζει εσωτερικά και εξωτερικά περισσότερο Τοσκάνη παρά Αμύνταιο. Το μενού των μοναδικών πιάτων που σερβίρει αυτή η γαστρονομική όαση συνοδεύεται από τη μεγάλη ποικιλία από ετικέτες που έχει με κρασιά της Μακεδονίας (κυρίως) ενώ  όλη η οικογένεια Κοντοσώρου βοηθάει στο εστιατόριο και στην προετοιμασία της κουζίνας. Η γυναίκα του Πετρούλα, η κόρη του Ιλιάννα ανέλαβε από εφέτος chef στην κουζίνα, ο γιος του Κωνσταντίνος, σπουδάζει  οινολογία στη Γαλλίαενώ η κουνιάδα του Ελευθερία βοηθάει στα καταπληκτικά πρωινά της παρακείμενης, με τις υπέροχες μαρμελάδες. Δυστυχώς το 2019 ο Νίκος Κοντοσώρος  ταξίδευσε στους ουρανούς, αλλά η οικογένειά του που ήταν πλάι του όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να στηρίζει το μύθο και το έργο  ενός από τα σημαντικότερα γαστρονομικά στέκια της Μακεδονίας.

Μ-Εating στη Μύκονο

Το εστιατόριο του Παναγιώτη Μενάρδου και της συντρόφου του Σοφίας, φιλοξενείται σε ένα παραδοσιακό μυκονιάτικο κτίριο των  αρχών  του προηγούμενου αιώνα, στο κέντρο της Χώρας της Μυκόνου,μιά ανάσα από το Ματογιάνι. Αυτό που διακρίνει κανείς στο M-eating, από την επίπλωση αλλά και  τους καταλόγους, τη σύνθεση του μενού, τη λίστα κρασιών, την art de table, είναι μιά  υψηλή αισθητική ανάλαφρης κομψότητας που δένει  με  τη Μυκονιάτικη ατμόσφαιρα. Από γαστρονομικής πλευράς ο Παναγιώτης Μενάρδος, θέλησε με βάση την εμπειρία του σε κουζίνες πεντάστερων ξενοδοχείων του νησιού και δουλεύοντας δίπλα σε καταξιωμένους chef, να ετοιμάσει ένα μενού με στοιχεία ευρύτερης μεσογειακής κουζίνας, σε συνδυασμό με ντόπιες γεύσεις διαφορετικά δοσμένες.

Pomo d’ Οro στην Κέρκυρα

Ο Αριστοτέλης Μέγκουλας, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Πομοντόρο (“Pomo d’Oro”), είναι ένας νέος μάγειρας που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να ξεχωρίσει για την πρωτοτυπία και την καινοτομία των γαστριμαργικών του δημιουργιών. Σε συνεργασία με την Μαρία Στρατάκου κατόρθωσαν να  στήσουν σ’ έναν εξαιρετικής αισθητικής χώρο, στην απόμερη και τόσο γραφική πλατεία Σκαραμαγκά, στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, ένα στέκι περιζήτητο. Η κουζίνα του Αριστοτέλη μεσογειακή και ανανεωτική.

Βενετσιάνικο Πηγάδι στην Κέρκυρα

Κατά κοινή ομολογία το Βενετσιάνικο Πηγάδι είναι το πιo ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κέρκυρας, όχι μόνο γιατί βρίσκεται στην πλέον γραφική πλατεΐτσα της παλιάς πόλης, την πλατεία Κρεμαστής, μπροστά από την εκκλησία της Παναγιάς Κρεμαστής (16ος αιώνας) και σ’ ένα από τα πλέον περίτεχνα ενετικά πηγάδια που την κοσμούν. Φωλιάζοντας στην ήσυχη αυτή γωνιά, ανάμεσα στα όλο πατίνα κτήρια με τα ζεστά γήινα χρώματά τους, το μαρμάρινο πλακόστρωτο που περιβάλει το πηγάδι, την πράσινη νότα από τις πληθωρικές στεγάζεται σε ένα πανέμορφο αρχοντικό Βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Η ιστορία του εστιατορίου είναι σχετικά πρόσφατη, αφού μόλις το 2014 ο Γιάννης Βλάχος και η σύζυγός του Ειρήνη πήραν το ρίσκο να διαχειριστούν μια παλιά ταβέρνα, να αποκαταστήσουν το κτήριο και να αναζωογονήσουν την περιοχή, δημιουργώντας ένα μοναδικό εστιατόριο στην παλιά πόλη.

Salvia – Aristi Mountain Resort στο Ζαγόρι

Η Σάλβια είναι ένα εστιατόριο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Aristi Mountain Resort & Villas απέναντι από τους πέντε “πύργους”, τις πέτρινες κορυφές της Αστράκας, που θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά ξενοδοχεία της Ηπείρου. Το Aristi Mountain Resort, κατασκευασμένο σχεδόν εξ oλοκλήρου από πέτρα, είναι σπασμένο σε μικρούς όγκους, με 18 ευρύχωρα δωμάτια, σουίτες και βίλες με συγκλονιστικές θέες, ένα πλήρες spa, τζακούζι, σάουνα, χαμάμ, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, και είναι ο ορισμός της διακριτικής πολυτέλειας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι διεθνείς διακρίσεις του, όπως αυτή του «Luxury Hideaway Resort» της Ευρώπης, από τα World Luxury Hotel Awards, ή ως «το καλύτερο παραδοσιακό ξενοδοχείο στην Ελλάδα» από τους αναγνώστες του Conde Nast Traveller, ενώ παράλληλα είναι μέλος της οικογένειας των Small Luxury Hotels of the World. Την ίδια μοίρα έχει και το εστιατόριό του που έχει κατακτήσει ισάριθμες διακρίσεις.

Selene Meze & Wine στη Σαντορίνη

Για να περάσει κανείς στο πανεπιστήμιο πρέπει να δώσει εξετάσεις. Έτσι για να περάσεις στη Selene του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, στο ναό της Σαντορινιάς γαστρονομίας –γιατί όχι και της Ελλάδας- θα πρέπει να κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα στο Selene meze & wine. Εδώ σ’ έναν καλόγουστα φτιαγμένο θολωτό χώρο, συνυπάρχουν τρεις ξεχωριστές δραστηριότητες. Η πρώτη αφορά έναν  all day χώρο όπου ο καθείς μπορεί να μυηθεί στις αρχέτυπες γεύσεις της Σαντορίνης και στη δημιουργική κουζίνα της Σελήνης για τους προχωρημένους αρχαρίους!

Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα

Τα παραδοσιακά εστιατόρια θεσμοί τα οποία αποδίδουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο την αυθεντική ελληνική γεύση, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα κορυφαίας ποιότητας προϊόντα του τόπου μας. (13)

Κληματαριά (του Μπέλλου) στην Κέρκυρα

Η Κληματαριά ή η ταβέρνα του Μπέλλου βρίσκεται στις Μπενίτσες και είναι δίχως άλλο η καλύτερη ψαροταβέρνα στην Κέρκυρα. Πώς τεκμηριώνεται αυτό; Ρωτώντας τις πηγές μου (σεφ, ξενοδόχους, φίλους και γνωστους) για τα πιο ενδιαφέροντα ταβερνάκια του νησιού, δεν υπήρχε ούτε ένας που να μην την υπεδείκνυε και μάλιστα με έμφαση «μην τυχόν και δεν πας στον Μπέλλο!». Τα φαγητά σπιτικά κερκυραϊκά, ψάρια της ημέρας. Καμία επιτήδευση, καμία βιασύνη και προχειρότητα, με ευγένεια, τελετουργία, ατμόσφαιρα τάξης και ηρεμίας ακόμα και τις δύσκολες στιγμές του Αυγούστου, κι όλα αυτά στην υπηρεσία των εξαιρετικών σπιτικών κερκυραϊκών γεύσεων μιας οικογενειακής ταβέρνας. Δεν είναι λίγα αυτά για να χαρακτηρίσεις την Κληματαριά του Μπέλλου ως την καλύτερη ταβέρνα της Κέρκυρας.

Στου Κώστα (Βασιλειάδη) στην Καλαμάτα

Δεν είναι εύκολο να βρεις την ταβέρνα του Κώστα Βασιλειάδη, αφού ούτε ταμπέλα δεν θέλει να βάλει. Είναι όμως η γευστική έκπληξη της περιοχής, στ’ Αρμένικα, στη βιομηχανική ζώνη της Καλαμάτας, στη θέση Μπουρνιάς. Εκεί μόνο με GPS ή με κανένα ντόπιο φίλο μπορείς να φτάσεις, αφού διασχίσεις οριζοντίως και καθέτως τα εντυπωσιακά μποστάνια της περιοχής, γεμάτα λάχανα, αραβίδες, κουνουπίδια. Χαμένη μέσα στους μπαξέδες η ταβέρνα “Στου Κώστα” θυμίζει τις κλασικές ταβέρνες της επαρχίας, με αναρτημένες σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης, “Ταν ή επί τας” ,“Εν τούτω νίκα” του Βυζαντίου, αλλά και με φωτογραφίες Καζαντζίδη! Ο κόσμος λαϊκός, αλλά και ψαγμένοι, κάθε λογής άνθρωποι έρχονται εδώ για το μεσημεριανό τους (σερβίρει μόνο μεσημέρι). Πολλοί θεωρούν ότι έχει το καλύτερο λαϊκό φαγητό της Καλαμάτας.

Μεζέν στον Βόλο

Τα δυό παληκάρια του “Με ζεν”, ο Γρηγόρης Χέλμης και ο Ανδρέας Διακοδημήτρης δεν είναι δυό τυχαίοι τύποι. Με υπερδεκαετή “ευδόκιμη” εμπειρία σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και μάλιστα στα υψηλότερα πόστα, ο πρώτος ως executive chef  και δεύτερος ως διευθυντής ξενοδοχείων,  αποφάσισαν –και κατάφεραν θάλεγα με μεγάλη επιτυχία- από την μία να βγάλουν τον  καλύτερο εαυτό τους και από την άλλη να ανανεώσουν την έννοια του τσιπουράδικου και του μεζέ, υλοποιώντας ένα εγχείρημα που διακρίνεται από ποιητικό ρεαλισμό και γευστικό σουρεαλισμό. «Το Με ζεν πήρε το όνομά του από το λογοπαίγνιο της κατάστασης διαλογισμού κατά την κατανάλωση αποσταγμάτων και των συνοδευτικών μεζέδων αυτών.

Μπουκαδούρα στη Χαλκιδική


Η χαρισματική αρχόντισσα-μαγείρισσα Γιώτα Κουφαδάκη δημιούργησε στις αρχές του 21ου αιώνα στο εστιατόριο Μπουκαδούρα στην παραλία Ελιά στη Νικήτη Χαλκιδικής, ίσως τον καλύτερο πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας στην Χαλκιδική. Κατ’ αρχάς η κουζίνα έχει σαν βάση της την  παραδοσιακή ελληνική κουζίνα προικισμένη με πραγματικά αυθεντική νοστιμιά (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας). Ο χώρος καταπληκτικός πάνω στη θάλασσα, ανάμεσα στα πεύκα, χωρίς κανένα εμπόδιο να απολαμβάνεις την ανεπανάληπτη θάλασσα της Χαλκιδικής και το λιοβασίλαμα. Η όλη ατμόσφαιρα αποπνέει μια αρχοντιά και ένα ήθος.Οι μεζέδες λιμπιστικοί, το σερβίρισμα με περιποίηση γεμάτη θέρμη και ειλικρίνεια, καθώς κουζίνα και σερβίρισμά είναι κυρίως οικογενειακή υπόθεση.

Χάραμα στη Νάουσα

Στους πρόποδες του Βερμίου, στο Αρκοχώρι, βρίσκεται η ταβέρνα Χάραμα, το γαστρονομικό κόσμημα της ευρύτερης περιοχής της Νάουσας. Κτισμένο με πολύ γούστο από πέτρα και ξύλο σε τρία επίπεδα, στην άκρη του χωριού έχει μια πανέμορφη θέα στο δάσος με τις βελανιδιές. Ο Στέφανος Λαφάρας, ένας σεμνός, δημιουργικός και ακούραστος “εργάτης” της ναουσαίικης μαγειρικής εδώ και δεκαπέντε χρόνια κατόρθωσε να κάνει προορισμό το μικρό χωριό της Ημαθίας (6 χλμ. από Νάουσα), καθώς στους φίλους του καλού φαγητού το Αρκοχώρι σημαίνει Χάραμα. Η γκάμα των φαγητών του είναι μεγάλη, τα παραδοσιακά πιάτα και οι συνταγές της περιοχής συνδυάζονται με μία επιπέδου art de table, μια φιλικότατη εξυπηρέτηση, αλλά και πολύ καλές τιμές.

Ωρομέδων στην Κω

Την εποχή που τα ελληνικά εστιατόρια ψάχνονται για να διαμορφώσουν την γαστρονομική τους ταυτότητα ο Ωρομέδων στη Ζια έχει ξεκαθαρισμένη άποψη: Αυθεντικές δωδεκανησιακές γεύσεις και ξεχασμένα παραδοσιακά πιάτα της Κω σιγοψήνονται στον ξυλόφουρνο και δείχνουν στους επισκέπτες την γαστρονομική ταυτότητα του νησιού. Απολαύσαμε χοιρινό με πλιγούρι και ρεβίθια, τρυφερό αρνί στο φούρνο με δεντρολίβανο, χυλοπίτες με μοσχαράκι κοκκινιστό, γεμιστό κατσικάκι με συκώτι και γλυκά μπαχαρικά. Εμπνευστής της κουζίνας η σύζυγος του Νίκου (Διονυσία) Σούλα Παπακωνσταντίνου που με μοναδικά εφόδια, την αγάπη της για τα τοπικά φαγητά, τις νοσταλγικές αναμνήσεις της από τα παιδικά της χρόνια και την πίστη της ότι όλα αυτά έχουν λόγο ύπαρξης στην σύγχρονη γαστρονομία, κέρδισε το στοίχημα.

 

Εστιατόρια με κρέας

Τα εξειδικευμένα εστιατόρια και οι ταβέρνες που σερβίρουν μια μεγάλη γκάμα από υψηλής ποιότητας κρέατα και ξεχωρίζουν τόσο για την αναζήτηση στην προέλευση στις κοπές όσο για την τεχνική επιδεξιότητα της κουζίνας που εγγυάται τη μέγιστη δυνατή απόλαυση.

Βase Grill στην Αθήνα

Το Μπουρνάζι, η λαϊκή συνοικία του δήμου Περιστερίου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της λεωφόρου Κηφισού, του ποταμιού που το 1961 προκάλεσε την μεγαλύτερη πλημμύρα της Αθήνας με 28 θύματα. Το Μπουρνάζι ήταν μια βιομηχανική περιοχή, αλλά την τελευταία εικοσαετία μεγάλο μέρος των παλιών εργοστασιακών εγκαταστάσεων μετατράπηκε σε μαγαζιά και η περιοχή ταυτίστηκε με την νυχτερινή διασκέδαση. Στη γειτονιά αυτή τα τρία αδέλφια Λιάκου, οι δίδυμοι Σπύρος και Βαγγέλης και ο μικρότερος κατά 3 χρόνια Γιάννης δημιούργησαν το Basegrill, ένα στέκι που άλλαξε την αντίληψη του κρέατος στην Ελλάδα και έγινε ταυτόχρονα το πιο trendy εστιατόριο κρεατοφαγίας της Αθήνας.

 

Εστιατόρια για ψάρι

Τα σημεία εστίασης που δίνουν απόλυτη έμφαση στην εκλεκτική ψαροφαγία, αναδεικνύοντας το ευαίσθητο προφίλ της πρώτης ύλης με κάθε δυνατό μαγειρικό τρόπο. (13) Δύο αστέρια

Travolta στην Αθήνα

Στο χαρούμενο «Τραβόλτα», τα αδέλφια Λιάκοι μετά Το Κρεατάδικο Βase grill φτιάξαν μια φευγάτη ψαροταβέρνα και  κεντάνε… Καρπάτσο τσιπούρας με αχινό και ένα μπαρμπούνι ταρτάρ που δεν πιστεύεις τη νοστιμιά του! Τσιπούρα με πουρέ μελιτζάνας (παραλλαγή του Χουνκιάρ). Και τι να πεις για το χέλι τυλιγμένο σε λαρδί από μαύρο χοίρο πάνω σε φάβα Σχοινούσας! Κάθε μπουκιά και μια γευστική έκρηξη στον ουρανίσκο. Λαϊκό μαγαζί, με άποψη, όπου η πρώτη ύλη σε συνδυασμό με την τεχνική, την έμπνευση και την τελειομανία του Βαγγέλη Λιάκου, δημιουργεί γεύσεις που δεν συναντάς ούτε στα καλύτερα μαγαζιά «υψηλής κουζίνας».

Μούργα στη Θεσσαλονίκη

Η Μούργα,το νέο του δημιούργημα του Γιάννη Λουκάκη, βρίσκεται στην Χριστοπούλου 12, σε μια χαμένη γειτονιά πίσω από την Αχειροποίητο. Μια στενόμακρη σάλα με πρόσοψη τζαμαρία-βιτρίνα μόλις τέσσερα μέτρα, σε ένα «αναρχοαυτόνομο» mix and match στυλ, ένα παλιακό μωσαϊκό στο δάπεδο με τοίχους βαμμένους σε παστέλ διακριτικά χρώματα και μια σειρά από έξοχες φωτογραφίες – μαγικού ρεαλισμού – πάνω σε καμβά του Νίκου Βαβδινούδη να δημιουργούν μια ποιητική και θεατρική ατμόσφαιρα. Το μαγαζί φυσικά φίσκα από νεανικό “ψαγμένο” κόσμο, κι η κουζίνα ανοικτή  ως μια θεατρική σκηνή και ο κόσμος σαν σε πριβέ παράσταση, την τελετουργία μαγειρέματος και στησίματος των πιάτων από μια συντονισμένη μπριγάδα νέων μαγείρων χορευτών!

Τοula’ s στην Κέρκυρα

Το εστιατόριο της Τούλας (Toula’s Gastronomy Restaurant) στον πανέμορφο όρμο της παραλίας Αγνίείναι ένα από τα πιο γνωστά και πολυσυζητημένα τουριστικά εστιατόρια της Κέρκυρας αφού από το 1981 έχει φιλοξενήσει τις σπουδαιότερες προσωπικότητες που έχουν περάσει από το νησί. Το 2002 μπαίνει και ο γιος της Τούλας,  Νίκος Βεργέτης στη δουλειά με πιο φρέσκες αντιλήψεις και από τότε η κυρά Τούλα δοκιμάζεται με επιτυχία στον χώρο της δημιουργικής κουζίνας με συνταγές του νησιού, αλλά και της Μεσογειακής κουζίνας, με πιάτα για πιο απαιτητικούς ουρανίσκους και κοσμοπολίτικες γαστρονομικές συνήθειες. Παρ’ όλους τους νεωτερισμούς το signature plate του εστιατορίου παραμένουν οι γαρίδες της Τούλας.

Ψαράκι στη Σαντορίνη

Υπερυψωμένο, με θέα το λιμανάκι της Βλυχάδας στη νότια πλευρά της Σαντορίνης, το Ψαράκι μέσα σε μια Δεκαετία ( άνοιξε το 2010) καθιερώθηκε όχι μόνο στη συνείδηση των ανθρώπων του νησιού, αλλά κατέστησε την περιοχή – που μέχρι τότε ήταν γνωστή μόνο για την επιβλητική παραλία της – σε γαστρονομικό προορισμό. Ούτε κι ο ίδιος ο Θανάσης Σφουγκάρης ο ιδιοκτήτης της, μάγειρας με περγαμηνές στη Σαντορίνη (δέκα χρόνια στο “1800”) και την Αθήνα,  όταν αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του μαζί με την Αγγελική Συνετού, δεν πίστευε ότι “το Ψαράκι” θα είχε τόση επιτυχία. Οι προμηθευτές του είναι ένας κι ένας, κι ο καθένας με τα ψάρια του και το ψάρεμά του. Για τους τόνους και τους ξιφίες φροντίζει ο Χρίστος με τα 10 χιλιόμετρα παραγάδι, ο Τζανής αναλαμβάνει τα βαθυάρικα ψάρια με τα δίκτυα του, ενώ ο Αβέρτος με το γρι-γρι του τα αφρόψαρα.

 

Street food

Τα σημεία εστίασης που σερβίρουν ένα απλό φαγητό πληθωρικής νοστιμιάς ως επί το πλείστον στο χέρι, το οποίο αποδίδεται με τόση φροντίδα, μεράκι και προσοχή στη λεπτομέρεια που θα μπορούσαμε να το απολαύσουμε ακόμα και σε ένα «κανονικό» εστιατόριο.

Hoocut στην Αθήνα

To Hoocut είναι η προσπάθεια των πέντε παινευτών μαγείρων της Cookoovaya, δηλαδή του Περικλή Κοσκινά, του Νίκου Καραθάνου, του Κλεομένη Ζουρνατζή και των αδελφών Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου να μπούν στο χώρο του streetfood, παρουσιάζοντας τη δικιά τους εκδοχή για το σουβλάκι. Εδώ Το σουβλάκι του μαχαλά και  του παραπήγματος, το σουβλάκι της γειτονιάς, το σουβλάκι της παράγκας του Καραγκιόζη βρήκε το ανάκτορό του, το σεράι του Βεζύρη (αμερικάνικου design βέβαια)!

Σουβλάκια του Κώστα στο Σύνταγμα

Κοντά στο Σύνταγμα, στην οδό Πεντέλης -ένα μικρό δρομάκι κάθετο στην Μητροπόλεως- στη σκιά του εντυπωσιακού νεόδμητου 5άστερου ξενοδοχείου Electra Metropolis και λίγα βήματα από το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης, σε μια ταπεινή σούδα 20 τετραγωγικών μέτρων βρίσκεται ο Κώστας, ο “γίγας” του ελληνικού σουβλακιού. Η εξωτερική όψη του μαγαζιού καλύπτεται από  μια φωτογραφία-αφίσα που παραπέμπει στο πρώτο κατάστημα, που λειτουργούσε από το 1950 επί της Αδριανού στην Πλάκα, από τον παππού Κώστα, ιδρυτή του ένδοξου “brand” Κώστας! Τα μυστικά του μύθου του Κώστα δεν είναι μυστικά. Καθαριότητα, υλικά ποιότητας στις σωστές αναλογίες, ευγένεια και καλή καρδιά.

ΠΗΓΗ: https://www.greekgastronomyguide.gr/25-vraveumena-estiatoria-tis-ellinikis-kouzinas-apo-to-fnl/

Welcome to tsipouroland

Το Μεζέν έχει πάρει το όνομά του από το λογοπαίγνιο της κατάστασης διαλογισμού κατά την κατανάλωση αποσταγμάτων και των συνοδευτικών μεζέδων αυτών. Η πολύωρη λειτουργία του επιτρέπει στους εραστές των ελληνικών αποσταγμάτων με κορυφαίο το τσίπουρο να διαλογίζονται μεσημέρι, απόγευμα ή βράδυ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

MEZEN – VOLOS

Αλλονήσου 8, Βόλος
24210 20844
[email protected]

MEZEN – SALONICA

Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη
2310 232 749
[email protected]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ