Η κάθοδος των ΜεΖεν-αίων

 In Blog

Κείμενο: Δημήτρης Ρουσουνέλος

Για δυο μέρες, 14 και 15 Μαρτίου, το ΜεΖεν του Βόλου και της Λάρισας φέρνει τη φιλοσοφία του τσιπουράδικου στο “The Trap”,στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Μπορεί ο χρόνος να σε κυνηγά αενάως, να θες να τα προλάβεις όλα, να σε βασανίζουν οι χιλιάδες εκκρεμότητες, να μην έχεις ευχέρεια για ένα ποτό με φίλους, δυο κουβέντες καθημερινές, ένα διάλειμμα από τετριμμένα και συνήθη τρεχάματα. Σίγουρα δεν έχεις χρόνο και ποτέ δεν θα αποκτήσεις αν δεν αλλάξεις. Αν δεν εισάγεις στη ζωή σου μια στάλα χαλάρωση, ένα σφηνάκι από τη χαρά που δικαιούσαι, για ένα μισάωρο, έστω, καθώς παίρνεις τον δρόμο για το σπίτι, ή σαν διάλειμμα στη ροή της δουλειάς.

Έχω συναντήσει ανθρώπους χαλαρούς κι όμως σκληρά εργαζόμενους. Στα πρόσωπά τους θαρρείς πως λάμπει ζωγραφισμένη η χαρά της ζωής. Χορτάτοι από δουλειά και βιοπάλη. Που ξέρουν από πίκρες κι από βάσανα. Κι όμως τα μεσημέρια στα καφενεδάκια της γειτονιάς, στους Γιαλούς των νησιών και στις μικρές πλατείες των χωριών συναντιούνται για τον καφέ ή για ένα ποτηράκι με μεζέ. Ας είναι ένα τουρσάκι, δυο ελιές, μια αλειψιά ταραμοσαλάτα στο ψωμάκι, μια φέτα σαλαμάκι ή δυο στραγάλια στην ανάγκη. Πάντα με το κάτι τις που θα ‘ρθει να ισορροπήσει το ούζο, το τσίπουρο. Τους βρήκα στην Κρήτη, στα νησιά, στον Βόλο. Ήπιαμε και μαζί ένα. Κεραστήκαμε! Ίσως το ένα γίνανε δυο κι ακόμα σπανιότερα, τρία. Ως εκεί! Και πάντα μπουκιά, γουλιά! Κανείς δεν στοχεύει με δυο τρία τσιπουράκια το μεσημέρι να μεθύσει. Ο καφενές, το τσιπουράδικο δεν είναι η pub, που καταλήγει το απόγευμα Παρασκευής ο ξεζουμισμένος από κάθε ίχνος εξωεργασιακής απασχόλησης βρετανός για να μεθύσει, ντε και καλά, πίνοντας τη μια μπύρα πάνω στην άλλη. Είναι οάσεις κοινωνικότητας, στάσεις ζωής, στέκια επικοινωνίας. Είναι πάρκα αναψυχής εσωτερικού χώρου και σαν τέτοια, κυρίως στον εσωτερικό κόσμο μας απευθύνονται. Γνώρισα, και είμαι ευτυχής, μια ομάδα νέων ανθρώπων, επαγγελματιών της εστίασης. Απευθύνονται με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο σε αυτόν τον εσωτερικό κόσμο της πελατείας τους. Προσπαθούν να εμπλουτίσουν το νόστιμο περιβάλλον μέσα στο οποίο ασκούν την δραστηριότητά τους. Με ικανότητες, γνώσεις και πάθος. Ναι αυτοί είναι οι πλέον δόκιμοι χαρακτηρισμοί (κι ας χάνουν από την κατάχρηση οι λέξεις το νόημά τους). Με σεβασμό σε ό,τι τους παραδόθηκε σε μια πόλη αγκαλιά, τον Βόλο, σ’ ένα λιμάνι με τεράστια παράδοση στα τσιπουράδικα και τους μεζέδες. Εκεί έστησαν ένα σκηνικό, μια ιδέα, που γεννήθηκε καθώς λένε οι ίδιοι, «κατά την διάρκεια διαλογισμού εν μέσω τσιπουροποσίας και ρακοκατάνυξης. Το θέμα της συζήτησης, μνήμες γεύσεων των παιδικών μας χρόνων. Το ένα έφερε το άλλο,τα τσίπουρα και οι ρακές έδιναν κι έπαιρναν και στο τέλος πριν το καθιερωμένο “σβήσιμο” η απόφαση πάρθηκε… Με αεροπλάνα, βαπόρια και αυτοκίνητα ξεκινάμε το ταξίδι της γνωριμίας με το παρελθόν και το παρόν της Ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας. Σε κάποιες στάσεις, απωθημένα είναι αυτά, δίνονται και μερικές παραστάσεις ΜεΖεν, έτσι για να γνωρίσουμε κι εμείς την κουλτούρα του τόπου μας σε άλλα μέρη, κάτι σαν περιοδεύων θίασος».

Γαλέος παστουρμάς.

Ο περιοδεύων «θίασος» του ΜεΖέν θα δώσει δυο «παραστάσεις» στην πόλη των Αθηνών. Για δύο μέρες, την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Μαρτίου, στο μπαρ της περιοχής Συντάγματος «The Trap», θα στηθεί σκηνικό ενός σύγχρονου Βολιώτικου τσιπουράδικου. Ο Γρηγόρης Χέλμης, ο Ανδρέας Διακοδημήτρης και η ομάδα τους θα αποπειραθούν ένα δύσκολο εγχείρημα δίνοντας στο Αθηναϊκό κοινό την ευκαιρία για μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Εκείνοι θα φροντίσουν τον μεζέ. Θα φέρουν τα καλύτερα δημιουργήματα τους στηριγμένα στην εμπειρία και την παραγωγή του γαστρονομικού τους εργαστηριού στον Βόλο: Παστράμι από αγριογούρουνο με σόγια σος, Απάκι μοσχαρίσιο, Γαλέο παστουρμά, Τσιγαρίδες και σύγλινα χοιρινά, Θράψαλο κοκορέτσι, Καβουρμά γίδας, Σουπιά με λάχανο, Μπακαλιάρο με χόρτα, Ημίπαστο σκουμπρί με λάιμ κι ανθό αλατιού Μεσολογγίου, Χειροποίητη πολίτικη τσιροσαλάτα και ό,τι άλλο βρουν διαθέσιμο στην ψαραγορά της πρωτεύουσας. Συνολικά περίπου 40 μεζέδες που φέρνουν την υπογραφή της ιδιαίτερης φροντίδας που έκαναν το ΜεΖέν θέμα συζήτησης και ανέδειξαν τους συντελεστές του σε κήρυκες της νέας, σύγχρονης ορθοδοξίας του ελληνικού μεζέ.

Για να είναι ολοκληρωμένη η απόλαυση φέρνουν μαζί τους την γκάμα των Ελληνικών τσίπουρων που επιλέγουν πάντα οι ίδιοι. Φέρνουν και το δικό τους απόσταγμα, φετινό δικό τους δημιούργημα κι αυτό (σε συνεργασία με αποσταγματοποιούς του Τυρνάβου τηε οικογένειας Καρδάση) ένα τσίπουρο με ισορροπία αρωμάτων, ένα καλόπιοτο «αγίασμα» που έχει καλή υποδοχή στο ΜεΖέν του Βόλου και στο αδελφάκι του της Λάρισας. Παράλληλα οι bartenders θα ολοκληρώνουν την τσιπουροκατάνυξη με cocktails βασισμένα σε ελληνικά αποστάγματα.

Θράψαλο κοκορέτσι.

Η κάθοδος του ΜεΖέν στην Αθήνα για ένα διήμερο αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς προσφέρει μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη εικόνα της φιλοσοφίας των συντελεστών του. Μια φιλοσοφία και μια πρακτική που δεν απέχει από τις απαρχές του Βολιώτικου τσιπουράδικου. Με προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς, πατροπαράδοτες συνταγές, ένα πάντρεμα από παλιές και νέες τεχνικές και συνήθειες. Αυτό ήδη είναι μια πρόταση κι ένα μήνυμα για το πώς θα μπορούσε να είναι τα πράγματα σήμερα στην Ελληνική εστίαση και πού θα έπρεπε να στοχεύουν. Κι όπως λένε οι ίδιοι «Κοιτάς μπροστά όταν ξέρεις από που έρχεσαι».

Κρατήσεις-πληροφορίες: Τ/210-32.15.561
The Trap,
Όθωνος 10, Σύνταγμα,
www.thetrap.gr
Από τις 09:00-ως αργά το βράδυ (12:00-23:00 για την κουζίνα).

ΠΗΓΗ: https://www.gastronomos.gr/gr/γαστρονομία/ειδήσεις/η-κάθοδος-των-μεζεν-αίων

 

Welcome to tsipouroland

Το Μεζέν έχει πάρει το όνομά του από το λογοπαίγνιο της κατάστασης διαλογισμού κατά την κατανάλωση αποσταγμάτων και των συνοδευτικών μεζέδων αυτών. Η πολύωρη λειτουργία του επιτρέπει στους εραστές των ελληνικών αποσταγμάτων με κορυφαίο το τσίπουρο να διαλογίζονται μεσημέρι, απόγευμα ή βράδυ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

MEZEN – VOLOS

Αλλονήσου 8, Βόλος
24210 20844
[email protected]

MEZEN – SALONICA

Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη
2310 232 749
[email protected]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ