ΤΟΥΡΚΙΑ

 In 2019

ΣΤΗ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΩΝ

Στον Άγιο Γεώργιο  ξεναγούσαμε τον αγαπημένο φίλο από την Τουρκία Alp Yavouzezer (γενικό διευθυντή της Turkish airlines σε Ελλάδα και Πακιστάν)στην Πηλιορείτικη κουζίνα όταν για πολλωστή φορά ,εν μέσω τσιπουροκατάνυξης με συνοδεία μανιταρομεζέ απ τα χεράκια του Στεφανή, έπεσε η ιδέα…

Για αρχή θα γνωριζόμασταν καλύτερα  με την Οθωμανική κουζίνα σε μία πόλη που διεκδικεί τον τίτλο της γαστρονομικής πρωτεύουσας της χώρας το Γκαζιάντεπ ή για τους ντόπιους ακόμη Άντεπ. Την ιστορική πόλη με την πολυτάραχη ιστορία που φτάνει από τη εποχή των Χεταίων έως τις μέρες μας.

Με την φιλοξενία της Turkish airlines στα καλύτερά της απολαύσαμε  τα μενού μεζέ που σερβίρει στις πτήσεις της και τις φανταστικές εγκαταστάσεις της στην Κωνσταντινούπολη από εκεί στο Άντεπ την πόλη των μαγείρων των Σουλτάνων.Με το Kale Σελτζούκικο φρούριο που χτίστηκε στα χαλάσματα του βυζαντινού να στέκει επιβλητικό στο κέντρο της η παλιά πόλη του Άντεπ σε καλεί να περιπλανηθείς στα σοκάκια της αγοράς και ν ανακαλύψεις σε κάθε γωνία κι μια μικρή γαστρονομική έκπληξη. Οι μερακλήδες της πόλης ξεκινάνε στις 5 το πρωι (η ημέρα ξεκινάει νωρίς εδώ )με beyran στο Metanet κι από κει για δεκατιανό κατμέρ στον Zekeriya Usta αφού περιπλανηθούν στα μπακιρτζίδικα θα πιουν τον πρωινό καφέ με συνοδεία μίγμα καβουρδισμένων όσπριων nostalgia και θ απολαύσουν το πρώτο κεμπάπ της ημέρας στην πόλη που διεκδικεί τα πρωτεία στο κεμπάπ από την Αττάλεια . Ένα πλέγμα μικροσκοπικών χασάπικων εξασφαλίζει την πρώτη ύλη των 300 και πλέον κεμπαπτζίδικων της πόλης. Το μουσείο γαστρονομίας που προβάλει παράλληλα την μαγειρική εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης είναι ένα σημείο που κλείνει το μάτι στους γαστροτουρίστες για μια επίσκεψη. Ένα πέρασμα από τον  Imam Gagdas για ένα ayran (βλέπετε για αλκοόλ ούτε λόγος) σε παραδοσιακό σκεύος δίπλα στα νοστιμότατα κεμπάπ του είναι επιβεβλημένο .

Την αγαπημένη tekirdag θα την απολαύσει το βράδυ σ ένα από τα ελάχιστα σημεία στην πόλη που έχουν άδεια να πουλήσουν αλκοολ το εντυπωσιακό ΒΑΥΑΖΗΑΝ που στεγάζεται στο τελευταίο αποστακτήριο της αποστακτήριο της περιοχής που λειτουργεί σαν μουσείο και πολυχώρος διασκέδασης. Τελευταία στάση για μπακλαβά στον Kocak .Γι αυτό φημίζεται άλλωστε το Αντεπ η πόλη του φυστικιού.

 

Welcome to tsipouroland

Το Μεζέν έχει πάρει το όνομά του από το λογοπαίγνιο της κατάστασης διαλογισμού κατά την κατανάλωση αποσταγμάτων και των συνοδευτικών μεζέδων αυτών. Η πολύωρη λειτουργία του επιτρέπει στους εραστές των ελληνικών αποσταγμάτων με κορυφαίο το τσίπουρο να διαλογίζονται μεσημέρι, απόγευμα ή βράδυ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

MEZEN – VOLOS

Αλλονήσου 8, Βόλος
24210 20844
[email protected]

MEZEN – SALONICA

Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη
2310 232 749
[email protected]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ