Τσιπουροκατάνυξη Με Ζεν

 In Blog

Ένας πρώην διευθυντής μεγάλης ξενοδοχειακής αλυσίδας και ένας executive chef με δημιουργική διάθεση αποφάσισαν να δώσουν μια νέα ευκαιρία στον θεσμό-ιεροτελεστία του Βόλου.

Το γεγονός ότι δεν κατάγονται από την πόλη αλλά την έχουν επιλέξει για να ζήσουν εκεί, δίνει μια πιο καθαρή ματιά στο όλο εγχείρημα: «Το τσίπουρο έχει τις δυνατότητες να φτάσει ως τα Μισελέν», λέει ο Γρηγόρης Χέλμης. «Εμείς θελήσαμε να αναδείξουμε μια παράδοση που κρατά πάνω από έναν αιώνα και που ανακυκλώνεται στα 3-4 αυθεντικά τσιπουράδικα του Βόλου χωρίς κανένα μέλλον». Κι έτσι γεννήθηκε ένα μικρό στέκι, με φρέσκια πλην καθόλου φλύαρη διακόσμηση, με την ανοιχτή κουζίνα και το μπαρ του κλασικού τσιπουράδικου.

Η αναζήτηση και το οδοιπορικό των παιδιών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έφερε στο μενού 76 ετικέτες μικρών παραγωγών, τομή στη χύμα-ανώνυμη ζήτηση που επικρατεί στην πόλη. Διαφορετικά αρώματα, ένα ολόκληρο ταξίδι στα γευστικά χαρακτηριστικά του εθνικού μας ποτού, «με» ή «χωρίς», όπως λένε στον Βόλο, εννοώντας τον γλυκάνισο. Ο μεζές υποκλίνεται στις παλιές παραδόσεις, επιχειρώντας ένα γερό λίφτινγκ που ορκίζεται στη φρεσκάδα, το προϊόν της κάθε μέρας, τη διαύγεια στη γεύση και τη συνταγή, τη λιτότητα.

Τα παιδιά παστώνουν μόνα τους τα ντόπια ψάρια. Κάνουν τουρσί τα πηλιορίτικα μανιτάρια και τα τσιτσίραβλα και επιχειρούν το δικό τους λουκάνικο από χταπόδι. Καπνίζουν τα αλλαντικά τους, ενίοτε «παντρεύουν» ένα φρέσκο στρείδι με γιαπωνέζικο γλυκόξινο φύκι γουακάμε ή μαγειρεύουν σαλιγκάρια και περκόσουπες. Καλούν φίλους, γνωστούς σεφ, όπως ο Δημήτρης Παμπόρης, ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, ο Μιχάλης Χάσικος και ο Αθηναγόρας Κωστάκος, για να μαγειρέψουν τη δική τους εκδοχή του μεζέ. Η τσιπουροκατάνυξη ξεφεύγει από τα στενά, τοπικά, κλειστοφοβικά της μονοπάτια και αγκαλιάζει πανελλαδικά το θεσμό της αποφόρτισης και του διονυσιασμού γύρω από ένα τραπέζι. Στα σκαριά είναι κι ένα παρασκευαστήριο που θα τυποποιεί τον νέο, διαφορετικό μεζέ και ένα αγρόκτημα που θα βγάζει το δικό του τσίπουρο και θα προστατεύει τον παλιό, ντόπιο σπόρο στις καλλιέργειές του. Τα αναμένουμε με ενδιαφέρον…

info
Αλοννήσου 8, Βόλος, τηλ. 24210 20844.

ΠΗΓΗ: https://www.olivemagazine.gr/έξοδος/τσιπουροκατάνυξη-με-ζεν/

Welcome to tsipouroland

Το Μεζέν έχει πάρει το όνομά του από το λογοπαίγνιο της κατάστασης διαλογισμού κατά την κατανάλωση αποσταγμάτων και των συνοδευτικών μεζέδων αυτών. Η πολύωρη λειτουργία του επιτρέπει στους εραστές των ελληνικών αποσταγμάτων με κορυφαίο το τσίπουρο να διαλογίζονται μεσημέρι, απόγευμα ή βράδυ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

MEZEN – VOLOS

Αλλονήσου 8, Βόλος
24210 20844
[email protected]

MEZEN – SALONICA

Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη
2310 232 749
[email protected]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ